Etiketa

Κυριακή, 8 Δεκεμβρίου 2013

Φεστιβάλ μελιού 2013

Αγαπητοί φίλοι,
για όλους εσάς που δεν μπορέσατε να επισκεφθείτε το φεστιβάλ παραθέτουμε  μερικές φωτογραφίες: 


12 ώρα συναντηθήκαμε έξω από την είσοδο...


Στην είσοδο, οι μελισσοκόμοι αφού έδιναν τα στοιχεία τους, 
έπαιρναν ειδικό καρτελάκι και είχαν δωρεάν είσοδο...
Οι υπόλοιποι επισκέπτες γιατί πλήρωναν 2 € είσοδο ακόμα δεν έχω καταλάβει...
Τέλος πάντων... αφού τα είπαμε λίγο στο πόδι
μπήκαμε στα... βαθιά, όπου είδαμε...


Τους καθηγητές κ. Χαριζάνη και κ. Θρασυβούλου...


Επίδειξη μαγειρικής και συνταγές με μέλι...


Μέλι από κάθε περιοχή της Ελλάδος... 




Γραβιέρα κρητική...



Τον πάτερ Καρακάση με το σύστημα ¨Αριστέας¨...







ANEL, βαζάκια, ξηροκάρπια... 


Τον φίλο μας το Χρήστο από την ANEL...


...οκ αυτούς τους δύο δεν τους ξέρω αλλά φαινόταν ευγενικοί...




Τον κ. Βαγγέλη και την οικογένειά του από την ¨Άγρια μέλισσα¨...


...Παραδοσιακά προϊόντα και παραδοσιακές ενδυμασίες...



Αυτό δεν κατάλαβα για ποιό λόγο βρισκόταν στο φεστιβάλ μελιού...


Σύκα...


Κατσαρόλες για... μαγείρεμα... ή για επίλυση διαφορών...


Κατασκευαστές μελισσοκομικού εξοπλισμού...



Τον κ. Αρίστο με τις πλαστικές κυψέλες...







Και τέλος... τον χώρο ζωγραφικής για τους μικρούς επισκέπτες.

Τι νέο είδαμε:

1) Τις πλαστικές κυψέλες της ANEL!!!


(ναι καλά διαβάσατε της ANEL)


Τις οποίες του χρόνου θα έχουμε τη χαρά να τις δοκιμάσουμε και να τις αξιολογήσουμε!!!

2) Το νέο ¨εγκλωβιστήρι¨ βασιλισσών του πάτερ Καρακάση...


(αν και 17€ μας φάνηκε λίγο "τσιμπιμένη" τιμή... συγχώρεσων Πάτερ...)

3) Την ηλεκτρική πυροσφραγίδα του κ. Γερογιάννη από την Technosetbee...


...καθώς και την ποτίστρα με φλοτέρ...



Τι μας άρεσε:

Ότι φέτος συμμετείχαν περισσότεροι κατασκευαστές!!!
(Λέτε κάποτε να μπορέσει να γίνει κάποια έκθεση μόνο με μελισσοκομικό εξοπλισμό ή όνειρο ζω... μη με ξυπνάτε...;)

Τι δεν μας άρεσε:

α) Τα 2€ είσοδο ήταν αδικαιολόγητα...
β) Σε κάποια σημεία οι διάδρομοι ήταν πολύ στενοί, με αποτέλεσμα 
να φρακάρει η κυκλοφορία και να μην μπορεί ο ενδιαφερόμενος να σταματήσει μπροστά από το περίπτερο που ήθελε και να μιλήσει με τον εκθέτη...  Ανεπίτρεπτο αν αναλογιστεί κανείς, ότι οι εκθέτες πρέπει να καταβάλλουν 130€ για κάθε νοικιαζόμενο τ.μ. και ότι υπήρχε γενική είσοδος 2€ για τις σαρδέλες... εμ, συγχωρέστε με... για τον κόσμο εννοούσα...



Επίλογος:

Η ίδια η έκθεση ήταν μια πολύ καλή ευκαιρία για όσους ήθελαν να αγοράσουν αγνά μελισσοκομικά προϊόντα, πάσης φύσης, σε καλές τιμές απευθείας από τους παραγωγούς και όχι τα τυποποιημένα προϊόντα αμφιβόλου προέλευσης και σύστασης από τα ράφια των σούπερ μάρκετ...
Είναι ενθαρρυντικό ότι υπάρχουν άνθρωποι "ανήσυχοι" που "το ψάχνουν".
Επίσης είναι ενθαρρυντικό το γεγονός, ότι φέτος ο κόσμος παρά την οικονομική κρίση, έφευγε, κρατώντας στα χέρια του σακούλες... γεμάτες... Σε αυτό συντέλεσε βέβαια και το γεγονός ότι οι τιμές ήταν αρκετά...


...χαμηλές...

Για εμάς τους μελισσοκόμους (δυστυχώς) ήταν άλλη μια χρονιά, όπου τα περίπτερα που παρουσίαζαν μελισσοκομικό ενδιαφέρον ήταν ελάχιστα... αλλά και πάλι ήταν περισσότερα από πέρσι...

Ας μην γκρινιάζουμε όμως...
Άλλωστε πήγαμε σε...
 ¨ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΜΕΛΙΟΥ¨

Κυριακή, 1 Δεκεμβρίου 2013

Το Ξεχειμώνιασμα

Αγαπητοί φίλοι αναγνώστες,

Ο χειμώνας έρχεται και μαζί μ' αυτόν και η μέρα της μελισσοκομικής μας....


...κρίσης...!!!

Μέχρι τώρα, ότι λάθος χειρισμό κάναμε στα μελίσσια μας, αυτά μπορούσαν και διόρθωναν τα λάθη από μόνα τους... τις περισσότερες
τουλάχιστον φορές...
Από εδώ και πέρα όμως... και  μέχρι να έρθει η άνοιξη, κάθε λάθος μας πληρώνετε...


...ακριβά...

Κάθε κακός χειρισμός που γίνετε, αντιστοιχεί συνήθως σε ένα μελίσσι...


... λιγότερο...

Κάθε χειρισμός που δεν γίνετε στην ώρα του, μπορεί να σημάνει στην χειρότερη περίπτωση και το τέλος της μελισσοκομικής μας...


...καριέρας...


(Χμμμ... τώρα που το σκέφτομαι... αυτό δεν είναι απαραίτητα πάντα κακό...
...Βοηθάει να αποκαθίσταται η ισορροπία στο μελισσοκομικό...


...σύμπαν...)

Παίρνοντας λοιπόν κι εμείς τη θέση μας στην ιστορία του μελισσοκομικού γίγνεσθαι
(μισό λεπτό να θαυμάσω τί έγραψα ο άνθρωπος...)


θα παραθέσουμε μερικές συμβουλές, με σκοπό να περάσει ο χειμώνας ανώδυνα, με τις λιγότερες δυνατές απώλειες και οι οποίες συμβουλές αντικατοπτρίζουν στην ουσία, τον τρόπο με τον οποίο δουλεύουμε τα δικά μας μελίσσια.

Πάμε λοιπόν...



1)  Κρατάμε τα "κορίτσια" μας...


...δυνατά!!!

Φροντίζουμε να μην υπάρχει στο μελισσοκομείο μας μελίσσι κάτω των επτά πλαισίων. Ότι είναι μικρότερο συνενώνεται με κάποιο άλλο .

2) Φροντίζουμε όλα τα μελίσσια μας να έχουν ανανεώσει τους πληθυσμούς τους, ώστε να υπάρχουν πολλές...


 ...χειμερινές μέλισσες...

Αυτό επιτυγχάνετε κυρίως με μεταφορά στα...


...ρείκια
ή
 με τροφοδοσία
ή
 και με τα δύο!!!

3)  Φροντίζουμε να υπάρχουν αρκετά αποθέματα μελιού σε κάθε μελίσσι, τουλάχιστον δύο πλαίσια!! Αν όχι, ταΐζουμε πηχτό σιρόπι.

4)  Αφαιρούμε τα παραπανίσια πλαίσια!!  Ό Λ Α!! Περιορίζουμε το χώρο στην κυψέλη, τοποθετώντας ένα κομμάτι μπλε φελιζόλ, γνωστό και ως "νταού" (dow)...


 ...σαν τελευταίο πλαίσιο.

 Βάζουμε κηρόπανα και κλείνουμε τρεις από τους τέσσερις αεραγωγούς. Μικραίνουμε τις εισόδους. (Σημείωση: όλες οι κυψέλες μας έχουν σήτα στον πάτο!)

5) Μεταφέρουμε τα μελίσσια μας σε μέρος που να μην έχει πολλή υγρασία, να μην το πιάνει ο αέρας και να το βλέπει ο ήλιος όσο το δυνατόν περισσότερο. Αποφεύγουμε λίμνες, ποτάμια,  περιοχές με μεγάλο υψόμετρο ή βαθουλώματα, όπου θα μπορούσε να λιμνάσει νερό. Επίσης καλό είναι να αποφεύγονται περιοχές με ονόματα όπως, Χιονάδες, Κρυοπηγή, Δροσιά, Κρυονέρι, Ιμαλάια και Αλάσκα για...


...ευνόητους λόγους...

6)  Δεν αμελούμε να κάνουμε θεραπεία για...


...βαρρόα!!!

Κίνδυνος...


...θάνατος!!!

Αυτό γίνετε συνήθως τον Δεκέμβριο, που έχουν ξεγονέψει τα μελίσσια μας.

7) Καθ' όλη τη διάρκεια του χειμώνα θα πρέπει να υπάρχει ζυμάρι πάνω από τα πλαίσια . Εμείς βάζουμε ένα...


 ...δίκιλο ζυμωτή
σε κάθε μελίσσι. Θα φτάσει για ένα μήνα.
Υπολογίζουμε ότι κάθε μελίσσι θα καταναλώσει περίπου 6 κιλά στη διάρκεια του χειμώνα.

8) Αποφεύγουμε περιττές και άσκοπες επιθεωρήσεις!!! Τέτοια εποχή μόνο...


  ...ζημιά θα κάνουμε!

Αγαπητοί αναγνώστες, απώλειες κάθε χειμώνα θα υπάρχουν. Σκοπός μας είναι να τις περιορίσουμε όσο μπορούμε και να ξεκινήσουμε με δυνατά μελίσσια τη νέα μελισσοκομική χρονιά.
Τηρώντας τα παραπάνω, οι απώλειές μας στο μελισσοκομείο του Έβρου είναι κάτω του 5%.
Στην Κινέτα αντίστοιχα, οι απώλειες δεν έχουν ξεπεράσει ποτέ το 2%.

 Υπομονή λοιπόν και...


...καλό χειμώνα σε όλους μας!!!