Etiketa

Παρασκευή 11 Οκτωβρίου 2013

Ο καλός, ο κακός και ο άσχετος... μελισσοκόμος


Αγαπητοί  αναγνώστες!

Σας καλωσορίζω...


 ...στην AΓΡΙΑ ...


...ΦΥΣΗ!!!

Σήμερα θα μιλήσουμε για τους τρεις διαφορετικούς τύπους μελισσοκόμων, στους οποίους χοντρικά μπορούν να ενταχθούν όλοι όσοι ασχολούνται (ή έτσι νομίζουν τουλάχιστον)  με τη μελισσοκομία.. Βέβαια, ο κάθε τύπος έχει και υποκατηγορίες, στις οποίες δεν θα αναφερθούμε λόγω έλλειψης... 


... χρόνου...

Πάμε λοιπόν αμίγκος...


 Κατηγορία πρώτη: ΚΑΛΟΣ

  
Είναι ο μελισσοκόμος που φροντίζει τα μελίσσια του, προσπαθεί να ενημερώνετε σε ότι αφορά τη δουλειά του, διαβάζει μελισσοκομικά βιβλία, τα ξαναδιαβάζει και... τα ματαξαναδιαβάζει,
μέχρι να τα εμπεδώσει.
Φροντίζει και αυξάνει συνεχώς το ζωικό του κεφάλαιο...


 ...μέχρι να το φτάσει στο επιθυμητό σημείο, που σημαίνει ότι θα φτιάξει τόοοοοσα μελίσσια, όσα μπορεί να διαχειριστεί, δηλαδή να τα φροντίζει...
Παρακολουθεί πολλά σεμινάρια και πάντα μαθαίνει κάτι καινούργιο, ποτέ δεν λέει ότι είναι μεγάαααααλος και έμπειρος μελισσοκόμος, γενικώς,  γι' αυτόν η μελισσοκομία ακολουθεί το γνωστό "γηράσκω αεί διδασκόμενος" .
Αναγνωρίζει τα λάθη του, Μ Α Θ Α Ι Ν Ε Ι  από αυτά, κοιτάει τη δουλειά του και δεν κοιτάει να βλάψει ή να υποβιβάσει τον δίπλα του για να φανεί ο ίδιος...
Παράγει ο ίδιος μέλι και λοιπά προϊόντα της μέλισσας και κοιτάει να βρει
τρόπο να τα διαθέσει .
Η παραγωγή του είναι συνήθως (καιρού επιτρέποντος) από καλή,
έως πολύ καλή.      


Κατηγορία δεύτερη: Ο ΚΑΚΟΣ


Είναι ο μελισσοκόμος που... ενώ κατά βάθος ξέρει τι πρέπει να κάνει ... απλά... δεν το κάνει ...
Γνωρίζει λίγο πολύ όλους τους τρόπους δημιουργίας παραφυάδων και καταστολής της σμηνουργίας, αλλά δεν εφαρμόζει κανέναν απο αυτούς... ή τους μισό-εφαρμόζει με τον δικό του ...


... τρόπο ...

Το χειμώνα δεν θα βάλει ζαχαροζύμαρο... γιατί έχει πολύ ισογλυκόζη μέσα, ούτε βανίλια... γιατί έχει υψηλό HMF, ούτε τροφή με μέλι...
γιατί μεταδίδει τις ασθένειες.
Λέει (με ύφος!) πως θα φτιάξει δικό του ζυμάρι και όταν θα το έχει ... κάποτε... έτοιμο,  θα το βάλει στα μελισσάκια, τα οποία εν τω μεταξύ θα περιμένουν ... καρφωμένα στις κερήθρες απ' την πείνα...


Γνωρίζει όλα τα σκευάσματα για το βαρρόα,  βιολογικά και μη, αλλά  θεραπεία θα κάνει συνήθως όταν η κατάσταση θα έχει φτάσει στο αμήν ... ή και λίγο...


...παραπέρα ...

Ο αριθμός των μελισσιών του θυμίζει...


...ακορντεόν ...

Την άνοιξη τα κάνει πολλά και από εκεί και πέρα ξεκινάει η
αντίστροφη μέτρηση...
...Και αυτό κάθε χρόνο...


 Μέλι κάποτε θα βγάλει...  κάποτε όχι. 
Η παραγωγή του είναι κάτω από το μέσο όρο . 

 Πολλές φορές τον συναντάμε να πουλάει γύρη(!!!) και βασιλικό πολτό(!!!) ...

.....Όλα παλαγκωγκής του...(φυσικά)!!!


Κατηγορία τρίτη: Ο... ΑΣΧΕΤΟΣ (που συνήθως είναι και άσχημος)



Είναι ο μελισσοκόμος που για κάποιον λόγο...πήρε μελίσσια ...
...χωρίς να έχει ανοίξει ποτέ του...



...βιβλίο...

Ίσως να έχει παρακολουθήσει ορισμένα σεμινάρια μελισσοκομίας (στα οποία πήγε γιατί δεν είχε κάτι καλύτερο να κάνει) και το μόνο που κράτησε από αυτά είναι μερικές βαρύγδουπες λέξεις, που θα τις χρησιμοποιήσει με την πρώτη ευκαιρία για να εντυπωσιάσει...


 ...τους συναδέλφους του,

όπως : μέθοδος καταστολής σμηνουργίας...


... Μπέν Μαρί ...!!! ;;;

Οι "χειρισμοί" του στα μελίσσια θυμίζουν περισσότερο...


... άσκοπο "σκάλισμα" παρά επιθεώρηση...

Οι "γνώσεις" του προέρχονται αποκλειστικά από φήμες, δημοσκοπήσεις και πέντε πράγματα που μισο-διάβασε (αλλά δεν κατάλαβε) στο ίντερνετ. Αυτό δεν τον πτοεί βέβαια στο να είναι πανταχού παρών σε όλες τις μελισσοκομικές συζητήσεις (κάνοντας copy paste όσα μισο-διάβασε) και για να μην "καρφώνεται" μερικές φορές τα γράφει σε μια καινούρια διάλεκτο των greeklish, την οποία έχει επινοήσει ο ίδιος (ανάθεμα και αν ήξερε πως το έκανε) βοηθώντας έτσι τους νέους μελισσοκόμους στο ξεκίνημά τους... στη μελισσοκομία;!;!


 Μιας και αναφέρθηκα στο ίντερνετ ...


ΤΟ ΝΑ "ΚΟΤΣΑΡΟΥΜΕ" ΤΗΝ ΙΔΙΟΤΗΤΑ "ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΟΣ" ΔΙΠΛΑ 
ΑΠΟ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΜΑΣ ΣΤΟ... 



ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΓΙΑ ΔΥΟ ΛΟΓΟΥΣ:

 α) Ή έχουμε βγάλει μέλι και θέλουμε να γνωρίζει ο κόσμος πως ήμαστε μελισσοκόμοι, ούτως ώστε να προωθήσουμε το προϊόν μας (!!!)


Ήηηηηηηηη...

 β) Δεν έχουμε κάνει Π Ο Τ Ε τρύγο στην ζωή μας και θέλουμε να πείσουμε τους "φίλους" μας, αλλά κυρίως τον ίδιο μας τον εαυτό πως... Ή Μ Α Σ Τ Ε μελισσοκόμοι (!!!)...


το α) μας πάει στην κατηγορία "καλός" ενώ
το β) στην κατηγορία  "άσχετος" και "άσχημος" (Κ Α Ι κομπλεξικός) 

(κλείνει αυτή η παρένθεση και συνεχίζω)

Ο "άσχετος" ή "άσχημος" πιστεύει λοιπόν, πως τα μελίσσια του κόλλησαν κηρόσκορο από τα μελίσσια του γείτονα και είναι περήφανος που μια από τις βασίλισσές του έχει ...τέσσερα φτερά ...!!!
Πολλαπλασιάζει τα μελίσσια του με την μέθοδο της...



 ...σμηνουργίας... 

...και φυσικά χαίρετε...



 ...κάθε φορά που τα βλέπει να σμηνουργούν...

Για το βαρρόα, θα προτιμήσει να κάνει "θεραπεία" (αν κάνει) με ξύδι... λεμόνι... φύλλα ακονιζιάς και οτιδήποτε άλλο βρει πρόχειρο στην κουζίνα της μαμάς ή σε κανένα ξεχασμένο βιβλίο με ξόρκια...
με τα ανάλογα βέβαια αποτελέσματα...
Στο τέλος πάντως, θα κάνει "θεραπεία" με Ο Τ Ι Δ Η Π Ο Τ Ε, προκειμένου να τα σώσει...
(αλλά δεν τολμάει να το αποκαλύψει ούτε στον ίδιο του τον εαυτό)...

Η παραγωγή του (Α Ν πάρει) είναι μικρότερη των άλλων δυο.
Για να την πουλήσει (στην περίπτωση που 'Ο Ν Τ Ω Σ πάρει λέμε), μιας και δεν ξέρει πως να προωθήσει το προϊόν του, θα πει στους πελάτες του...
...πως οι άλλοι ...


...ταΐζουν ζάχαρη (!!! , ούπς) ενώ αυτός όχι...
...παρότι είναι ο μόνος από τις τρεις κατηγορίες, που θα χρησιμοποιήσει χωρίς κανέναν ενδοιασμό φουμιντίλ ... τεραμυκίνη ... ναφθαλίνη και λοιπά... "...κτόνα")

Αυτά είχα να σας πω σήμερα φίλοι μου.
Εκτονώθηκα... έβγαλα τα εσώψυχά μου ...  και ελπίζω να βρήκατε το παραπάνω άρθρο διασκεδαστικό...


Αν πάλι έχετε θιχτεί... μπορείτε να με προκαλέσετε σε...


...μονομαχία ...


ΠΡΟΣΟΧΗ : Οι χαρακτήρες και τα γεγονότα που αναφέρονται στις δυο τελευταίες κατηγορίες είναι εντελώς πλασματικά και οποιαδήποτε ομοιότητα μεταξύ αυτών και πραγματικών προσώπων και καταστάσεων, ουδεμία σχέση έχει με την ... μελισσοκομία!!! 


Όσο για μένα...



 ...είμαι ένας φτωχός και μόνος καουμπόϋ 
και καλπάζω προς την συγγραφή του επόμενού μου άρθρου...

The End

4 σχόλια:

  1. Μπραβο Στεργιε, πολλα μπραβο.
    Σιγουρα καθε μελισσοκομος που θα διαβασει το αρθρο θα βρει ομοιοτητες που με τον εναν ή τον αλλον τροπο θα ταιριαζουν στην περιπτωση του.
    Μονο που ακομα κι αν νιωθει θιγμενος πρεπει να αρχισει τους διαλογισμους για τους μεθοδους του, και να μην κεραυνοβολήσει τον συγγραφεα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. και ομως ετσι ακριβως ειναι. οι περισσοτεροι απο εμας ταιριαζουμε στην δευτερη περιπτωση. ΔΗΛΑΔΗ ΕΙΜΑΣΤΕ ΚΑΚΟΙ '' βεβαιως βεβαιως . και βαζω και τον εαυτο μου μεσα γιατι και γω εχω πει [ δεν βαριεσαι'']

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ευχαριστώ πολύ φίλοι μου . Το παραπάνω αρθράκι γράφτηκε με πολύ όρεξη και την πρόθεση να γίνουμε όλοι μας καλύτεροι μελισσοκόμοι .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ωραία τα λες, αλλά παρέλειψες να αναφερθείς και σε μια άλλη κατηγορία μελισσοκόμων. Τους πονηρούς. Που ενώ ανήκουν στην κατηγορία των καλών, διαρρέουν λάθος πληροφορίες για να μη γίνουν και οι άλλοι καλοί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή