Σε αυτό το αρθράκι θα αναφερθούμε σε κάποια λάθη που κάνουν πολλοί νέοι μελισσοκόμοι όσον αφορά την αγορά και εισαγωγή βασιλισσών.
Όπως έχω ξαναγράψει, βασίλισσες αγοράζουμε για να φτιάξουμε νέες παραφυάδες ή για να αλλάξουμε τις παλιές μας.
Φυσικά και μπορούμε να δοκιμάσουμε να βγάλουμε δικές μας βασίλισσες...!! Όταν όμως αποφασίσουμε να το κάνουμε αυτό θα πρέπει να γνωρίζουμε πως η όλη διαδικασία διαρκεί 25 με 35 μέρες.
Οπότε θέλει......
Υ Π Ο Μ Ο Ν Η !!!!!!!
-Γεια σας, θα ήθελα (x) βασίλισσες. Έχω κόψει παραφυάδες εδώ και 20 μέρες αλλά δεν βγήκαν βασίλισσες... μάλλον θα χάθηκαν στην γονιμοποίηση...
- .....Εμ.....μισό λεπτό ...
Για να μην καταλήγω λοιπόν κάθε φορά μετά από έναν τέτοιο διάλογο να κάνω ότι και ο φίλος επάνω, τονίζω ξανά ότι από τη στιγμή που ορφανεύουμε ένα μελίσσι, χρειάζονται περίπου 12 μέρες για να εκκολαφτεί η βασίλισσα και άααααααλες 13 περίπου ημέρες για να γονιμοποιηθεί και να αρχίσει να γεννάει. Πόσο μας κάνει λοιπόν όλο αυτό...;;;
.................12 + 13 = 25 ημέρες.................
Βέβαια, και μετά από αυτό το χρονικό διάστημα, κάποιες παραφυάδες μπορεί ακόοοοομα να μην έχουν βασίλισσα που γεννάει....
Τί έγινε λοιπόν;;;;;;;
Για να μην μας πιάνει πανικός, θα πρέπει σε αυτό το σημείο να διευκρινίσουμε, πως μια βασίλισσα εκκολάπτεται, γονιμοποιείται και αρχίζει να γεννάει σε 25 ημέρες, Ε Α Ν οι συνθήκες είναι Ι Δ Α Ν Ι Κ Ε Σ (ξέρετε.........χαμηλός φωτισμός, ρομαντική μουσική, κεριά, άστρα, παραλία.............. ε, όχι...... αυτές είναι οι ιδανικές συνθήκες για τις γυναίκες μας..............)
Για τις βασίλισσες, ως ιδανικές συνθήκες νοούνται οι ΚΑΙΡΙΚΕΣ συνθήκες, που σημαίνει, πως σε περίπτωση κακοκαιρίας, η γαμήλια πτήση μπορεί να αναβληθεί μέχρι και 10 ημέρες, που σημαίνει ότι το 25 μπορεί να γίνει 35!!! Μετά λοιπόν την 35η ημέρα (από τη στιγμή που ορφανέψαμε ως αρχάριοι το μελίσσι) μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ότι το μελίσσι ΔΕΝ έχει βασίλισσα παραγωγική που σημαίνει ότι ΔΕΝ γονιμοποιήθηκε και θα αρχίσει να κηφηνογεννάει.
Τι κάνουμε λοιπόν με όσες παραφυάδες δεν κατάφεραν να βγάλουν βασίλισσα (παραγωγική);;;
Φυσικά αγοράζουμε και τους βάζουμε βασίλισσες !!!
Λ Α Θ Ο Σ !!!
Η σωστή απάντηση είναι:
τις Σ Υ Ν Ε Ν Ω Ν Ο Υ Μ Ε !!!
Είτε με τα παραγωγικά μας μελίσσια, είτε με τις παραφυάδες που πέτυχαν!!
Είτε με τα παραγωγικά μας μελίσσια, είτε με τις παραφυάδες που πέτυχαν!!
Ένα ακόμη συχνό λάθος είναι το εξής:
Σε επιθεώρησή μας διαπιστώνουμε πως κάποιο από τα μελίσσια μας είναι ...
.....ορφανό....
Πριν παραγγείλουμε βασίλισσα για να του βάλουμε, θα πρέπει να σιγουρευτούμε πως Δ Ε Ν υπάρχει ήδη μέσα κάποια αγονιμοποίητη!!! Ας κάνουμε λίγη θεωρία.......
Φυσιολογικά, εάν ένα μελίσσι δεν έχει βασίλισσα (επειδή χάθηκε ή επειδή τη σφηνώσαμε κατά λάθος μεταξύ των πλαισίων), φτιάχνει βασιλοκέλια. Εάν λοιπόν ΔΕΝ υπάρχουν βασιλοκέλια (κλειστά ή ανοιχτά) και δεν υπάρχει γόνος ημέρας, τότε πιθανότατα ΥΠΑΡΧΕΙ βασίλισσα αγονιμοποίητη!!!
Τι κάνουμε λοιπόν ;
Ψάχνουμε ένα ένα τα πλαίσια να την βρούμε και αν δεν τα καταφέρουμε τηλεφωνούμε σε γνωστή εταιρεία για βοήθεια....
Λ Α Θ Ο Σ !!! (Ούτε αυτοί ήξεραν....)
Παίρνουμε λοιπόν ένα πλαίσιο με ανοιχτό γόνο και αφού το σημαδέψουμε, το βάζουμε μέσα στο μελίσσι μας. Μετά από 2-3 ήμερες κοιτάμε εάν στο πλαίσιο αυτό έχουν ξεκινήσει να φτιάχνουν βασιλοκέλια. Εάν ΝΑΙ, τα χαλάμε και βάζουμε μια βασίλισσα που έχουμε αγοράσει. Εάν ΟΧΙ (στο 90% των περιπτώσεων) τότε σημαίνει πως ΥΠΑΡΧΕΙ μέσα βασίλισσα οπότε αφήνουμε το μελίσσι στην ησυχία του!!!
Ανακεφαλαιώνοντας λοιπόν:
α) Όταν κόβουμε παραφυάδες για να βγάλουν μόνες τους βασίλισσες, περιμένουμε 25 με 35 μέρες. Όσες απ' αυτές δεν πετυχαίνουν, τις συνενώνουμε.
β) Όταν βρίσκουμε κάποιο ορφανό μελίσσι, πριν του βάλουμε βασίλισσα, βεβαιωνόμαστε πως δεν υπάρχει όντως μέσα κάποια αγονιμοποίητη, τοποθετώντας σε αυτό ένα πλαίσιο με φρέσκο γόνο.
Αυτά τα ολίγα, καλό υπόλοιπο διακοπών για όσους μπορούν..........!!!
Οκ μπος...
ΑπάντησηΔιαγραφήσωστος...
ΑπάντησηΔιαγραφήΑν κοψεις φιλε μου παραφυαδες και περιμενεις να φτιαξουν
ΑπάντησηΔιαγραφήμονες τους βασιλοκελια και να βγαλουν βασιλισσα ,....να με
συνχωρεις αλλα αυτη η βασιλισσα θα ειναι για σουβλισμα.
Μονο κατα τυχη θα βγει καλη.
Τα μαργαριτάρια στον πλανήτη μας δημιουργούνται με δύο τρόπους: είτε φυσικά, είτε με καλλιέργεια. Και οι δυο μέθοδοι είναι χρονοβόρες. Υπάρχουν βέβαια ορισμένοι που έχουν παρακάμψει το χρονικό αυτό φραγμό απλά συνδυάζοντας τις δυο παραπάνω μεθόδους. Έτσι, οι "ακαλλιέργητοι" έχουν φυσικό ταλέντο στο να παράγουν κάθε λογής "μαργαριτάρια" ανά πάσα ώρα και στιγμή και μάλιστα χωρίς να έχουν περιορισμό στην παραγωγή. Και προς αποφυγή παρεξηγήσεων, ως "ακαλλιέργητους" νοώ τους επιφανειακούς ανθρώπους, οι οποίοι έχουν τόσο παγιωμένες απόψεις που ακόμη κι όταν διαβάζουν κάτι, ουσιαστικά διαβάζουν τις ίδιες τους τις απόψεις, χωρίς καμία διάθεση να εμβαθύνουν στο κείμενο. Πάραυτα είναι απαραίτητοι γιατί δίνουν τις καλύτερες ιδέες για τα επόμενα άρθρα. Ακολουθεί σύντομα άρθρων συνέχεια λοιπόν...
ΑπάντησηΔιαγραφήΝασαι καλα Στέριο !
ΑπάντησηΔιαγραφή!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήStergio...ακριβως αυτο εχω ως προβλημα αυτη τη στιγμη καθοτι αρχαριος θελω καθοδηγηση.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕ μελισσια μου δεν εχω νεο γονο εδω και μια εβδομαδα. Στο ενα ειδικοτερα πριν μια βδομαδα ειδα βασιλοκελια ...τα χαλασα και εβαλα νεο γονο οπως γραφεις και εδω....μετα απο 3 μερες ειδα Β/Κ και τα αφησα και στη συνεχεια μετα απο αλλες 3 μερες δεν υπηρχε ουτε β/κ ουτε νεος γονος...τι συμβαινει?