Etiketa

Πέμπτη, 15 Ιανουαρίου 2015

"Βασιλοτροφία: Προβλήματα και Προοπτικές"


 Αγαπητοί αναγνώστες,

"Kαλή χρονιά" σε όλους με υγεία 
και με την ευχή, όλα τα μελισσοκομικά σας 
σχέδια...


...για το 2015,  
να πραγματοποιηθούν!!!

Κάνουμε... 

 

..."ποδαρικό", 

με το άρθρο που μας...


ζητήσατε...,

 αφού οι μελισσοκομικές δουλειές έχουν περιοριστεί...


...στο ελάχιστο...,

και η χώρα βρίσκετε σε 
λευκό...

...κλοιό...

και σε προεκλογικό...


 ...πυρετό...

Σας παρουσιάζουμε λοιπόν τον λόγο από το 6ο Φεστιβάλ Μελιού, όπως ακριβώς τον είχαμε κατά νου, αλλά εάν τον παρουσιάζαμε με αυτόν τον τρόπο το πιθανότερο θα ήταν να τρώγαμε...


...σουτ...
 
και να μη βλέπαμε τις...
 
...πόρτες...
του Φεστιβάλ,
 
ούτε με...
 

...κυάλια...


...λοιπόν...
--------------------------------------------------------------------------------------------------------

"Κυρίες και κύριοι καλημέρα σας!

Ονομάζομαι Στεργάτος Στέργιος... 


...και ασχολούμαι επαγγελματικά με 
τη μελισσοκομία και τη βασιλοτροφία.

Με την ιδιότητα λοιπόν του βασιλοτρόφου, θα σας μιλήσω για 
ορισμένα από τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η 
βασιλοτροφία στην Ελλάδα, αλλά και για τις 
προοπτικές που έχει σαν επάγγελμα.

Ένα από τα προβλήματα της βασιλοτροφίας αποτελεί η διείσδυση στην 
αγορά μέτριου έως και κακού γενετικού υλικού, που διατίθεται κατεξοχήν 
από νέους και άπειρους μελισσοκόμους, αλλά και από «περαστικούς» 
από το επάγγελμα, οι οποίοι δηλώνουν ...


...επαγγελματίες βασιλοτρόφοι.

Καταρχήν θα πρέπει να καταστήσουμε σαφές, ότι κάποιος μπορεί 
να ασχοληθεί με την βασιλοτροφία, αφού έχει αποκτήσει πρώτα 
αρκετή εμπειρία ως μελισσοκόμος. 
Αυτό μπορούμε να το κατανοήσουμε καλύτερα, εάν 
φανταστούμε την βασιλοτροφία ως 
την κορωνίδα ...


...της μελισσοκομίας.

Στη συνέχεια, σαν έμπειρος πια μελισσοκόμος, θα πρέπει να 
παρακολουθήσει ειδικά σεμινάρια βασιλοτροφίας, να διαβάσει 
σχετική βιβλιογραφία, να προμηθευτεί ειδικό βασικό εξοπλισμό 
και να αλλάξει τον τρόπο εκμετάλλευσης των μελισσιών του, 
καθώς και τις ...


...προσδοκίες του...

Βασίλισσες λίγο πολύ θα μπορούσαν να παράγουν όλοι, είτε τυχαία, είτε ακολουθώντας κάποια από τις μεθόδους που υπάρχουν. Για να θεωρήσει όμως κάποιος τον εαυτό του βασιλοτρόφο, και δει επαγγελματία, 
θα πρέπει να τηρεί ένα 
συγκεκριμένο πρωτόκολλο...

...!!!...,

να έχει μεθοδικότητα και οργάνωση, μα πάνω απ’ όλα θα πρέπει να ακολουθεί ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, που τον δεσμεύει, να βρίσκεται στα μελίσσια του 
σε καθημερινή βάση...

(και όταν λέμε σε καθημερινή βάση εννοούμε ...


...EVERY DAY!!!)

...και για όλο το διάστημα στο οποίο κάνει βασιλοτροφία...

Το πρωτόκολλο που ακολουθεί θα πρέπει να περιλαμβάνει μεταξύ άλλων και την επιλογή του κατάλληλου γενετικού υλικού...


 ...ανεξάρτητα από τη μέθοδο βασιλοτροφίας που θα επιλέξει.

Η επιλογή του κατάλληλου γενετικού υλικού, είναι αυτή, που θα αναδείξει ένα 
σύνολο από συγκεκριμένα φαινοτυπικά χαρακτηριστικά, όπως πχ. το...


 ...χρώμα...
 
και το...

 

 ... μέγεθος, 

αλλά και ιδιότητες, όπως η 
παραγωγικότητα, η ήρεμη συμπεριφορά και η αντοχή
 σε ασθένειες και θα καθορίσει τελικά 
την ποιότητα ...


...του προϊόντος...

Η επιλογή δηλαδή του κατάλληλου γενετικού υλικού, είναι αποτέλεσμα μιας 
χρονοβόρας και ατέρμονης διαδικασίας που στηρίζεται στην παρατήρηση 
και κάθε χρόνο έχει στόχο την βελτίωση του τελικού 
προϊόντος, δηλαδή της...


...βασίλισσας.

Ο επαγγελματίας βασιλοτρόφος επιλέγει κάθε χρόνο από τα 
πιο παραγωγικά του μελίσσια εκείνα, τα οποία 
τις προηγούμενες...


...χρονιές,
 
δεν εμφάνισαν δείγματα αδυναμίας, δεν είχαν 
προσβληθεί από κάποια ασθένεια και ήταν εκείνα που μετά 
την περίοδο του...
...ξεχειμωνιάσματος...

 αναπτύχθηκαν νωρίτερα σε σχέση με τα υπόλοιπα. 
Επιπλέον, από τα επιλεγμένα αυτά μελίσσια ο επαγγελματίας 
βασιλοτρόφος θα κάνει και κηφηνοτροφία, διότι βασιλοτροφία 
χωρίς κηφηνοτροφία δε νοείται, τουλάχιστον σε  
επαγγελματικό...


 ...επίπεδο...

Επειδή όμως και σε αυτό το επάγγελμα πολλοί είναι αυτοί που λειτουργούν 
με γνώμονα το εύκολο και πολλές φορές 
εφήμερο...

...κέρδος...,

και όχι την ποιότητα του προϊόντος που πωλούν, με ότι αυτό συνεπάγεται, 
καλό θα ήταν οι μελισσοκόμοι (επαγγελματίες και μη) να προτιμούν 
την αγορά επώνυμων βασιλισσών από επαγγελματίες 
βασιλοτρόφους, όπως προτιμούν οι υποψιασμένοι 
καταναλωτές να αγοράζουν μέλι κατευθείαν 
από παραγωγούς, οι οποίοι εγγυώνται με το 
ονοματεπώνυμό τους ...


 ...για το... 


...προϊόν τους...

και θέλουν να βρίσκονται και αύριο στο χώρο αυτό.

Ένα άλλο πρόβλημα της ελληνικής βασιλοτροφίας στο οποίο θα ήθελα
να εστιάσω, αποτελεί η ζήτηση σε βασίλισσες ξένων φυλών
όπως π.χ. Buckfast, Carnica, Ligustica.

Επειδή ο ελληνικός λαός διακατέχεται γενικά από «ξενομανία»,

(ενδεικτικό σχεδιάγραμμα εξαγωγών-εισαγωγών της χώρας μας για τα 
έτη 2004 -2008, πηγή: ΕΛ.ΣΤΑΤ.)

 έτσι και στις βασίλισσες δείχνει μια ιδιαίτερη προτίμηση στις ξένες φυλές, 
παραβλέποντας το γεγονός, ότι οι βασίλισσες δίνουν το μέγιστο της 
απόδοσης και των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών τους σε εκείνες τις 
περιοχές, στις και για τις οποίες 
εκτράφηκαν, π.χ. η Buckfast για την...


 ...Αγγλία...

  και η Carnica για την κεντρική και βόρεια Ευρώπη. 
Είναι δηλαδή βασίλισσες, που εκτράφηκαν για συγκεκριμένες κλιματολογικές συνθήκες, συγκεκριμένες ανθοφορίες, συγκεκριμένες γεωγραφικές περιοχές και με ανθεκτικότητα σε συγκεκριμένες...


...ασθένειες...

Αντίστοιχες βασίλισσες που εκτράφηκαν για το κλίμα και την γεωγραφική θέση της Ελλάδος είναι η apis Macedonica, ή αλλιώς Μακεδονική ή αλλιώς Χαλκιδικής, η Κεκρόπια, που η ύπαρξή της στις μέρες μας δεν μπορεί να πιστοποιηθεί ...


... με βεβαιότητα...

 και η Apis Adami,  η γνωστή «Κρητική μέλισσα», 
που δυστυχώς έχει ...


...εκλείψει...

Το πρόβλημα εστιάζεται λοιπόν στο γεγονός, ότι αντί οι βασιλοτρόφοι να ασχολούνται κυρίως με την βελτιστοποίηση της ελληνικής φυλής, που έχει εκτραφεί ειδικά για τον ελλαδικό χώρο, αναγκάζονται να προμηθεύονται βασίλισσες από το εξωτερικό, στις οποίες δεν μπορούν να παρέμβουν γενετικά και να τις βελτιώσουν, καθώς έτσι θα αλλοίωναν το αρχικό γενετικό υλικό. 
Ως αποτέλεσμα αυτού, απλά τις...


 ...πολλαπλασιάζουν...,
 πουλώντας τα υβρίδιά τους.  

Αφετέρου, από την ανάμειξη της ξένης και της ντόπιας φυλής διακινδυνεύει σοβαρά κάποια στιγμή στο μέλλον, να εκλείψει η καθαρότητα της ελληνικής φυλής, αλλά και να επικρατήσουν από τις ξένες φυλές χαρακτηριστικά, που δεν είναι...


...επιθυμητά...

Έτσι,  αξίζει να σημειωθεί, ότι η τραχειακή ακαρίαση...


 ένα παρασιτικό νόσημα των μελισσών, 
το οποίο έχει διαπιστωθεί στις περισσότερες 
χώρες του κόσμου και έχει χαρακτηριστεί ως νόσημα 
υποχρεωτικής δήλωσης, στην Ελλάδα ενζωοτεί σ’ ορισμένες μόνο περιοχές 
της Πελοποννήσου, σε λίγα νησιά των Κυκλάδων και της Δωδεκανήσου 
και την Κρήτη, ενώ στις περιοχές που επικρατεί η 
Μακεδονική φυλή, τα μελίσσια δεν προσβάλλονται από τη νόσο.


Επομένως, η στροφή της προτίμησης προς τα ντόπια... 

...ελληνικά προϊόντα,

 ίσως να αποτελεί μονόδρομο, τόσο για την διασφάλιση της ύπαρξής τους, όσο και για τη 
διαφύλαξη της καθαρότητάς τους, ακόμη και να τα καταστήσει μελλοντικά 
ανταγωνίσιμα στη διεθνή αγορά.


Ας περάσουμε τώρα στο πιο ευχάριστο... 


...κομμάτι της ομιλίας,
που αφορά τις προοπτικές του επαγγέλματος, τόσο στον ελλαδικό χώρο,  
 όσο και στη...


...διεθνή αγορά.

Κάθε χρόνο παρατηρείται μια ολοένα αυξανόμενη ζήτηση στην Ελλάδα, 
η οποία κορυφώνεται τους μήνες Απρίλιο-Μάιο, 
καθώς όλο και περισσότεροι μελισσοκόμοι αντιλαμβάνονται τα μεγάλα 
οφέλη που έχει η αγορά "έτοιμων" βασιλισσών στην παραγωγή τους.
Έτσι, αναγνωρίζουν ότι:


Η αγορά βασιλισσών από βασιλοτρόφο, απαλλάσσει τους μελισσοκόμους 
από τον χρόνο, που θα σπαταλούσαν περιμένοντας να εκκολαφτούν και 
να γονιμοποιηθούν οι δικές τους βασίλισσες, που προήλθαν 
είτε με κάποια μέθοδο βασιλοτροφίας, ή άφησαν τη φύση να κάνει τη δουλειά της. 

Η απώλεια αυτή σε χρόνο...


...οδηγεί σε απώλεια στην παραγωγή, 
το κόστος της οποίας υπερβαίνει αρκετά το κόστος μιας αγοραστής 
βασίλισσας. Εάν λάβουμε υπόψη, ότι οι βασίλισσες θα πρέπει να 
αντικαθίστανται το αργότερο κάθε 2 χρόνια, αφού αφενός η τάση 
τους για σμηνουργία αυξάνει σε αντίθεση με την ωοτοκική 
τους ικανότητα, που από εκεί και πέρα αρχίζει να φθίνει, 
τότε η αγορά «έτοιμων» βασιλισσών αποτελεί την πιο συμφέρουσα 
λύση από πλευράς κόπου, χρόνου και κόστους.


 Επίσης, αγοράζοντας κανείς βασίλισσες από βασιλοτρόφο, γνωρίζει, πως αυτές οι βασίλισσες προέρχονται από επιλεγμένο... 


...πολλαπλασιασμό, 

που στοχεύει στο να είναι...


 ...παραγωγικές, 
(να γαζώνουν λέμε)

να έχουν...


......αντοχή σε ασθένειες...

 και να έχουν μικρή τάση... 


...σμηνουργίας. 

Έτσι, η αγορά και εισαγωγή έτοιμων βασιλισσών 
οδηγεί σε πληθυσμούς μελισσών γενετικά βελτιωμένους, 
εξυγιαίνοντας κατ’ αυτό τον τρόπο ένα μελισσοκομείο.


Τέλος, θα ήθελα να σημειώσω, ότι και στη διεθνή αγορά η ζήτηση σε βασίλισσες είναι επίσης αυξανόμενη, με τη χώρα μας να έχει σοβαρό...


...πλεονέκτημα,

 αφενός λόγω της τεχνογνωσίας στο συγκεκριμένο αντικείμενο και αφετέρου, αφού χάρη στις κλιματολογικές μας συνθήκες, η έναρξη της παραγωγής βασιλισσών μπορεί να ξεκινήσει πολύ νωρίτερα απ΄ ότι στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, 
αλλά και να παραταθεί πολύ περισσότερο σε σχέση με αυτές.



      Βιβλιογραφία-Πηγές:
  •  Λιάκος Βασίλης – «Παθολογία των μελισσών»
  •  Ινστιτούτο Μελισσοκομίας (κ. Φανή Χατζήνα)
  •  Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (κ. Πασχάλης Χαριζάνης)
  •  Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (κ. Ανδρέας Θρασυβούλου)
  •  Jean Pierre Prost – «Μελισσοκομία»





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου