Etiketa

Πέμπτη 15 Ιανουαρίου 2015

"Βασιλοτροφία: Προβλήματα και Προοπτικές"


 Αγαπητοί αναγνώστες,

"Kαλή χρονιά" σε όλους με υγεία 
και με την ευχή, όλα τα μελισσοκομικά σας 
σχέδια...


...για το 2015,  
να πραγματοποιηθούν!!!

Κάνουμε... 

 

..."ποδαρικό", 

με το άρθρο που μας...


ζητήσατε...,

 αφού οι μελισσοκομικές δουλειές έχουν περιοριστεί...


...στο ελάχιστο...,

και η χώρα βρίσκετε σε 
λευκό...

...κλοιό...

και σε προεκλογικό...


 ...πυρετό...

Σας παρουσιάζουμε λοιπόν τον λόγο από το 6ο Φεστιβάλ Μελιού, όπως ακριβώς τον είχαμε κατά νου, αλλά εάν τον παρουσιάζαμε με αυτόν τον τρόπο το πιθανότερο θα ήταν να τρώγαμε...


...σουτ...
 
και να μη βλέπαμε τις...
 
...πόρτες...
του Φεστιβάλ,
 
ούτε με...
 

...κυάλια...


...λοιπόν...
--------------------------------------------------------------------------------------------------------

"Κυρίες και κύριοι καλημέρα σας!

Ονομάζομαι Στεργάτος Στέργιος... 


...και ασχολούμαι επαγγελματικά με 
τη μελισσοκομία και τη βασιλοτροφία.

Με την ιδιότητα λοιπόν του βασιλοτρόφου, θα σας μιλήσω για 
ορισμένα από τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η 
βασιλοτροφία στην Ελλάδα, αλλά και για τις 
προοπτικές που έχει σαν επάγγελμα.

Ένα από τα προβλήματα της βασιλοτροφίας αποτελεί η διείσδυση στην 
αγορά μέτριου έως και κακού γενετικού υλικού, που διατίθεται κατεξοχήν 
από νέους και άπειρους μελισσοκόμους, αλλά και από «περαστικούς» 
από το επάγγελμα, οι οποίοι δηλώνουν ...


...επαγγελματίες βασιλοτρόφοι.

Καταρχήν θα πρέπει να καταστήσουμε σαφές, ότι κάποιος μπορεί 
να ασχοληθεί με την βασιλοτροφία, αφού έχει αποκτήσει πρώτα 
αρκετή εμπειρία ως μελισσοκόμος. 
Αυτό μπορούμε να το κατανοήσουμε καλύτερα, εάν 
φανταστούμε την βασιλοτροφία ως 
την κορωνίδα ...


...της μελισσοκομίας.

Στη συνέχεια, σαν έμπειρος πια μελισσοκόμος, θα πρέπει να 
παρακολουθήσει ειδικά σεμινάρια βασιλοτροφίας, να διαβάσει 
σχετική βιβλιογραφία, να προμηθευτεί ειδικό βασικό εξοπλισμό 
και να αλλάξει τον τρόπο εκμετάλλευσης των μελισσιών του, 
καθώς και τις ...


...προσδοκίες του...

Βασίλισσες λίγο πολύ θα μπορούσαν να παράγουν όλοι, είτε τυχαία, είτε ακολουθώντας κάποια από τις μεθόδους που υπάρχουν. Για να θεωρήσει όμως κάποιος τον εαυτό του βασιλοτρόφο, και δει επαγγελματία, 
θα πρέπει να τηρεί ένα 
συγκεκριμένο πρωτόκολλο...

...!!!...,

να έχει μεθοδικότητα και οργάνωση, μα πάνω απ’ όλα θα πρέπει να ακολουθεί ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, που τον δεσμεύει, να βρίσκεται στα μελίσσια του 
σε καθημερινή βάση...

(και όταν λέμε σε καθημερινή βάση εννοούμε ...


...EVERY DAY!!!)

...και για όλο το διάστημα στο οποίο κάνει βασιλοτροφία...

Το πρωτόκολλο που ακολουθεί θα πρέπει να περιλαμβάνει μεταξύ άλλων και την επιλογή του κατάλληλου γενετικού υλικού...


 ...ανεξάρτητα από τη μέθοδο βασιλοτροφίας που θα επιλέξει.

Η επιλογή του κατάλληλου γενετικού υλικού, είναι αυτή, που θα αναδείξει ένα 
σύνολο από συγκεκριμένα φαινοτυπικά χαρακτηριστικά, όπως πχ. το...


 ...χρώμα...
 
και το...

 

 ... μέγεθος, 

αλλά και ιδιότητες, όπως η 
παραγωγικότητα, η ήρεμη συμπεριφορά και η αντοχή
 σε ασθένειες και θα καθορίσει τελικά 
την ποιότητα ...


...του προϊόντος...

Η επιλογή δηλαδή του κατάλληλου γενετικού υλικού, είναι αποτέλεσμα μιας 
χρονοβόρας και ατέρμονης διαδικασίας που στηρίζεται στην παρατήρηση 
και κάθε χρόνο έχει στόχο την βελτίωση του τελικού 
προϊόντος, δηλαδή της...


...βασίλισσας.

Ο επαγγελματίας βασιλοτρόφος επιλέγει κάθε χρόνο από τα 
πιο παραγωγικά του μελίσσια εκείνα, τα οποία 
τις προηγούμενες...


...χρονιές,
 
δεν εμφάνισαν δείγματα αδυναμίας, δεν είχαν 
προσβληθεί από κάποια ασθένεια και ήταν εκείνα που μετά 
την περίοδο του...
...ξεχειμωνιάσματος...

 αναπτύχθηκαν νωρίτερα σε σχέση με τα υπόλοιπα. 
Επιπλέον, από τα επιλεγμένα αυτά μελίσσια ο επαγγελματίας 
βασιλοτρόφος θα κάνει και κηφηνοτροφία, διότι βασιλοτροφία 
χωρίς κηφηνοτροφία δε νοείται, τουλάχιστον σε  
επαγγελματικό...


 ...επίπεδο...

Επειδή όμως και σε αυτό το επάγγελμα πολλοί είναι αυτοί που λειτουργούν 
με γνώμονα το εύκολο και πολλές φορές 
εφήμερο...

...κέρδος...,

και όχι την ποιότητα του προϊόντος που πωλούν, με ότι αυτό συνεπάγεται, 
καλό θα ήταν οι μελισσοκόμοι (επαγγελματίες και μη) να προτιμούν 
την αγορά επώνυμων βασιλισσών από επαγγελματίες 
βασιλοτρόφους, όπως προτιμούν οι υποψιασμένοι 
καταναλωτές να αγοράζουν μέλι κατευθείαν 
από παραγωγούς, οι οποίοι εγγυώνται με το 
ονοματεπώνυμό τους ...


 ...για το... 


...προϊόν τους...

και θέλουν να βρίσκονται και αύριο στο χώρο αυτό.

Ένα άλλο πρόβλημα της ελληνικής βασιλοτροφίας στο οποίο θα ήθελα
να εστιάσω, αποτελεί η ζήτηση σε βασίλισσες ξένων φυλών
όπως π.χ. Buckfast, Carnica, Ligustica.

Επειδή ο ελληνικός λαός διακατέχεται γενικά από «ξενομανία»,

(ενδεικτικό σχεδιάγραμμα εξαγωγών-εισαγωγών της χώρας μας για τα 
έτη 2004 -2008, πηγή: ΕΛ.ΣΤΑΤ.)

 έτσι και στις βασίλισσες δείχνει μια ιδιαίτερη προτίμηση στις ξένες φυλές, 
παραβλέποντας το γεγονός, ότι οι βασίλισσες δίνουν το μέγιστο της 
απόδοσης και των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών τους σε εκείνες τις 
περιοχές, στις και για τις οποίες 
εκτράφηκαν, π.χ. η Buckfast για την...


 ...Αγγλία...

  και η Carnica για την κεντρική και βόρεια Ευρώπη. 
Είναι δηλαδή βασίλισσες, που εκτράφηκαν για συγκεκριμένες κλιματολογικές συνθήκες, συγκεκριμένες ανθοφορίες, συγκεκριμένες γεωγραφικές περιοχές και με ανθεκτικότητα σε συγκεκριμένες...


...ασθένειες...

Αντίστοιχες βασίλισσες που εκτράφηκαν για το κλίμα και την γεωγραφική θέση της Ελλάδος είναι η apis Macedonica, ή αλλιώς Μακεδονική ή αλλιώς Χαλκιδικής, η Κεκρόπια, που η ύπαρξή της στις μέρες μας δεν μπορεί να πιστοποιηθεί ...


... με βεβαιότητα...

 και η Apis Adami,  η γνωστή «Κρητική μέλισσα», 
που δυστυχώς έχει ...


...εκλείψει...

Το πρόβλημα εστιάζεται λοιπόν στο γεγονός, ότι αντί οι βασιλοτρόφοι να ασχολούνται κυρίως με την βελτιστοποίηση της ελληνικής φυλής, που έχει εκτραφεί ειδικά για τον ελλαδικό χώρο, αναγκάζονται να προμηθεύονται βασίλισσες από το εξωτερικό, στις οποίες δεν μπορούν να παρέμβουν γενετικά και να τις βελτιώσουν, καθώς έτσι θα αλλοίωναν το αρχικό γενετικό υλικό. 
Ως αποτέλεσμα αυτού, απλά τις...


 ...πολλαπλασιάζουν...,
 πουλώντας τα υβρίδιά τους.  

Αφετέρου, από την ανάμειξη της ξένης και της ντόπιας φυλής διακινδυνεύει σοβαρά κάποια στιγμή στο μέλλον, να εκλείψει η καθαρότητα της ελληνικής φυλής, αλλά και να επικρατήσουν από τις ξένες φυλές χαρακτηριστικά, που δεν είναι...


...επιθυμητά...

Έτσι,  αξίζει να σημειωθεί, ότι η τραχειακή ακαρίαση...


 ένα παρασιτικό νόσημα των μελισσών, 
το οποίο έχει διαπιστωθεί στις περισσότερες 
χώρες του κόσμου και έχει χαρακτηριστεί ως νόσημα 
υποχρεωτικής δήλωσης, στην Ελλάδα ενζωοτεί σ’ ορισμένες μόνο περιοχές 
της Πελοποννήσου, σε λίγα νησιά των Κυκλάδων και της Δωδεκανήσου 
και την Κρήτη, ενώ στις περιοχές που επικρατεί η 
Μακεδονική φυλή, τα μελίσσια δεν προσβάλλονται από τη νόσο.


Επομένως, η στροφή της προτίμησης προς τα ντόπια... 

...ελληνικά προϊόντα,

 ίσως να αποτελεί μονόδρομο, τόσο για την διασφάλιση της ύπαρξής τους, όσο και για τη 
διαφύλαξη της καθαρότητάς τους, ακόμη και να τα καταστήσει μελλοντικά 
ανταγωνίσιμα στη διεθνή αγορά.


Ας περάσουμε τώρα στο πιο ευχάριστο... 


...κομμάτι της ομιλίας,
που αφορά τις προοπτικές του επαγγέλματος, τόσο στον ελλαδικό χώρο,  
 όσο και στη...


...διεθνή αγορά.

Κάθε χρόνο παρατηρείται μια ολοένα αυξανόμενη ζήτηση στην Ελλάδα, 
η οποία κορυφώνεται τους μήνες Απρίλιο-Μάιο, 
καθώς όλο και περισσότεροι μελισσοκόμοι αντιλαμβάνονται τα μεγάλα 
οφέλη που έχει η αγορά "έτοιμων" βασιλισσών στην παραγωγή τους.
Έτσι, αναγνωρίζουν ότι:


Η αγορά βασιλισσών από βασιλοτρόφο, απαλλάσσει τους μελισσοκόμους 
από τον χρόνο, που θα σπαταλούσαν περιμένοντας να εκκολαφτούν και 
να γονιμοποιηθούν οι δικές τους βασίλισσες, που προήλθαν 
είτε με κάποια μέθοδο βασιλοτροφίας, ή άφησαν τη φύση να κάνει τη δουλειά της. 

Η απώλεια αυτή σε χρόνο...


...οδηγεί σε απώλεια στην παραγωγή, 
το κόστος της οποίας υπερβαίνει αρκετά το κόστος μιας αγοραστής 
βασίλισσας. Εάν λάβουμε υπόψη, ότι οι βασίλισσες θα πρέπει να 
αντικαθίστανται το αργότερο κάθε 2 χρόνια, αφού αφενός η τάση 
τους για σμηνουργία αυξάνει σε αντίθεση με την ωοτοκική 
τους ικανότητα, που από εκεί και πέρα αρχίζει να φθίνει, 
τότε η αγορά «έτοιμων» βασιλισσών αποτελεί την πιο συμφέρουσα 
λύση από πλευράς κόπου, χρόνου και κόστους.


 Επίσης, αγοράζοντας κανείς βασίλισσες από βασιλοτρόφο, γνωρίζει, πως αυτές οι βασίλισσες προέρχονται από επιλεγμένο... 


...πολλαπλασιασμό, 

που στοχεύει στο να είναι...


 ...παραγωγικές, 
(να γαζώνουν λέμε)

να έχουν...


......αντοχή σε ασθένειες...

 και να έχουν μικρή τάση... 


...σμηνουργίας. 

Έτσι, η αγορά και εισαγωγή έτοιμων βασιλισσών 
οδηγεί σε πληθυσμούς μελισσών γενετικά βελτιωμένους, 
εξυγιαίνοντας κατ’ αυτό τον τρόπο ένα μελισσοκομείο.


Τέλος, θα ήθελα να σημειώσω, ότι και στη διεθνή αγορά η ζήτηση σε βασίλισσες είναι επίσης αυξανόμενη, με τη χώρα μας να έχει σοβαρό...


...πλεονέκτημα,

 αφενός λόγω της τεχνογνωσίας στο συγκεκριμένο αντικείμενο και αφετέρου, αφού χάρη στις κλιματολογικές μας συνθήκες, η έναρξη της παραγωγής βασιλισσών μπορεί να ξεκινήσει πολύ νωρίτερα απ΄ ότι στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, 
αλλά και να παραταθεί πολύ περισσότερο σε σχέση με αυτές.



      Βιβλιογραφία-Πηγές:
  •  Λιάκος Βασίλης – «Παθολογία των μελισσών»
  •  Ινστιτούτο Μελισσοκομίας (κ. Φανή Χατζήνα)
  •  Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (κ. Πασχάλης Χαριζάνης)
  •  Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (κ. Ανδρέας Θρασυβούλου)
  •  Jean Pierre Prost – «Μελισσοκομία»





Τρίτη 23 Δεκεμβρίου 2014

Στυγμιότυπα από το 6ο Φεστιβάλ Ελληνικού Μελιού και Προϊόντων Μέλισσας

Αγαπητοί αναγνώστες,

για όσους από εσάς θέλατε, αλλά δεν μπορέσατε να παραβρεθείτε 
στο 6ο Φεστιβάλ Μελιού, σας παραθέτουμε ορισμένα στιγμιότυπα, 
όπως τα συνέλαβε ο φωτογραφικός φακός 
και (φυσικά) δεν άφησε ασχολίαστα ο δαιμονικός νους...
Επισκεφτήκαμε το Φεστιβάλ την τελευταία μέρα της διεξαγωγής του
ξεκινώντας από το Συνέδριο, το οποίο "άνοιξε" ο καθηγητής του ΑΠΘ 
κ. Ανδρέας Θρασυβούλου με ένα πολύ ενδιαφέρον και πολύπλευρο θέμα,
 που αφορούσε την ερευνητική δραστηριότητα σχετικά με τα προϊόντα κυψέλης.


Στη συνέχεια, στο βήμα ανέβηκε ο Στέργιος Στεργάτος,
της γνωστής αριστοκρατικής οικογένειας των Στεργάτων
(τι κάνει νιάου νιάου)...


...κοινώς... η αφεντιά μου.
Είχα την τιμή να είμαι φέτος προσκεκλημένος από τον κ. Νικόλαο Κατσαρό,
έναν εκ των διοργανωτών του Φεστιβάλ,
με τον οποίο είχα συνευρεθεί -όχι πολύ καιρό πριν- στο πλατό του Art TV
στην εκπομπή "Η άλλη Ελλάδα" με τον Πάνο Μπάο,
όπου και μου έκανε την πρόταση στον "αέρα"
να παραστώ ως ομιλητής στο φετινό Συνέδριο
(βλ. σχετικό άρθρο από 1-11-14.

 

'Ετσι λοιπόν, σηκώνοντας πλέον στους στιβαρούς μου ώμους
τον βαρύ τίτλο του Σύνεδρου,
ανέβηκα με αποφασιστικό βήμα... στο βήμα...
εκπροσωπώντας όλους τους Βασιλοτρόφους απ' άκρη σ' άκρη της Ελλάδας,
μιλώντας για την Ελληνική Βασιλοτροφία,
για τα προβλήματα και τις προοπτικές της.

Κι επειδή Ε Σ Ε Ι Σ μας το ζητήσατε,
θα ανεβάσουμε τον λόγο από το Συνέδριο στο επόμενο αρθράκι,
εμπλουτίζοντάς τον φυσικά με το ανάλογο για το "ύφος" μας
φωτογραφικό υλικό...!
(όσοι πιστέψατε ότι θα σοβαρευτούμε και θα ανεβάσουμε τον λόγο
όπως εκφωνήθηκε...
απλώς μας απογοητεύετε,
αλλά κυρίως...
Α Τ Υ Χ Η Σ Α Τ Ε!!!)

Αφού λοιπόν όλα πήγαν κατ' ευχήν
και δεν έκανα συλλογή από ζαρζαβατικά στο τέλος,
αλλά και κατά τη διάρκεια της ομιλίας μου
(η γυναίκα μου πάντως καλού-κακού έφερε καλάθι μαζί)
άδραξα την ευκαιρία να χαλαρώσω στο κυλικείο,
συνομιλώντας με παλιούς...

 

 ...και...


... νέους φίλους,
που ήθελαν μια γνώμη ή μια συμβουλή.

Στη συνέχεια περιπλανηθήκαμε στο εκθετήριο του Φεστιβάλ,
όπου σημειώσαμε την -για άλλη μια φορά- μεγάλη ανταπόκριση
του καταναλωτικού κοινού, το οποίο σε ορισμένα σημεία
έκανε αξιοζήλευτους ελιγμούς για να αποφύγει την συμφόρηση.

 

Όπως ήταν φυσικό (και αναμενόμενο), σε ορισμένα περίπτερα
επικρατούσε το αδιαχώρητο, αν και είχαμε την εντύπωση...



...ότι φέτος είχε γίνει προσπάθεια περιορισμού αυτού του φαινομένου.

 Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος...


 ...μεγάλη ήταν η συμμετοχή...


...της νησιωτικής Ελλάδας,
και άφθονα τα κεράσματα από...

 

...αιθέριες παρουσίες...

Συναντήσαμε πρόσωπα...


 ...χαρούμενα...


...και...



...πρόσωπα...


...σοβαρά...


Το σίγουρο πάντως ήταν, ότι το μέλι υπήρχε σε αφθονία...


...τόσο μέσα στις κλασικές συσκευασίες...


...όσο...



...και μέσα σε πιο μοντέρνες...



...ορισμένες εκ των οποίων μας εντυπωσίασαν...



...με την...



...πρωτοτυπία τους...



...αλλά και με την φινετσάτη εμφάνισή τους.

Φυσικά έκαναν και φέτος την παρουσία τους τα κάθε λογής...


...ρακόμελα, ψημένα ή άψητα...


...ανάλογα με τις γευστικές προτιμήσεις.

Παρόντα δήλωσαν επίσης και φέτος τα διαφόρων ειδών...


...καραμελωμένα ξηροκάρπια.

Από τις πλέον "σταθερές αξίες" στο χώρο
 ήταν η παρουσία...


...της ΑΝΕΛ,
με την συμπαθητική φυσιογνωμία...



...του κ. Χαριζάνη τζούνιορ, 
να μας παρουσιάζει τις νέες βέργες με βασιλοκέλια, 
οι οποίες στερεώνονται πάνω σε κανονικά πλαίσια.  

Σταθερή παρουσία στο χώρο είχε και ο κ. Λεπίδας...


...με τις βασίλισσές του,

καθώς και ο πάτερ Αριστέας 
(βοήθειά μας)
με το σύστημα Easy Queen...


...και...


...τη συσκευή αναρρόφησης βασιλικού πολτού.

Μια νέα παρουσία στο χώρο του Φεστιβάλ
ήταν τα περίπτερα με τα ηλεκτρονικά συστήματα παρακολούθησης...



...που διέθεταν συσκευές εντοπισμού - αντικλεπτικά κυψέλης...



...τα γνωστά πλέον σε όλους μας "GPS tracker".

 Μια άλλη νέα παρουσία στο χώρο του Φεστιβάλ,
ήταν το περίπτερο με τα...


...τσουρέκια,

καθώς και τα περίπτερα που πρόσφεραν μέλι...


...αλλά και συναφή προϊόντα...


 ...με τις ευλογίες του Κυρίου
(και πάλι βοήθειά μας).

Σ' ένα από τα περίπτερα-βιβλιοπωλεία γνωρίσαμε...


...τον συγγραφέα του βιβλίου "Τροφή και στέγη για τα μελίσσια μου",
κ. Καρακούση Δημήτρη...


...που πόζαρε με προθυμία κρατώντας ανά χείρας 
ένα δείγμα της δουλειάς του.

Το παρόν έδωσε και φέτος το ΙΕΚ...


...ΟΜΗΡΟΣ...
και οι εκκολαπτόμενοι...


...σεφ μαγειρικής, 
που έχοντας ως βάση το μέλι δημιουργούσαν παραδοσιακά, 
αλλά και ευφάνταστα εδέσματα.
(χμμμ... ώστε εδώ κατέληξαν τα μη χρησιμοποιημένα ζαρζαβατικά...)

Η λεβεντογέννα Κρήτη έκανε και φέτος αισθητή την παρουσία της...


...με αρκετά περίπτερα
 και φυσικά με το πλέον "cult" περίπτερο 
που αγαπήθηκε από τον κόσμο...


...και δεν είναι άλλο... 
από αυτό με τα τυριά και τις γραβιέρες
(παρεμπιπτόντως, την πιπεράτη και την πικάντικη γραβιέρα τις δοκιμάσαμε
και τις συνιστούμε ανεπιφύλακτα, με ή χωρίς συνοδεία μελιού).

Ένα ακόμη στοιχείο του Φεστιβάλ που μας έκανε εντύπωση,
ήταν η αρμονική συνύπαρξη...


...των παραδοσιακών περιπτέρων...


...που ήταν στολισμένα με κάθε λογής πολύχρωμα υφαντά και πλεκτά...


...με περίπτερα σε μοντέρνο στυλ και ουδέτερους τόνους,
όπως πχ. το συγκεκριμένο σε ύφος recycling ,
ή αυτό με τη...


...μινιμαλιστική αισθητική...
(Θα ήθελα να προλάβω τις κακές γλώσσες επισημαίνοντας, 
πως η εικόνα αυτή σε μέγεθος αφίσας
"έντυνε" τον τοίχο του περιπτέρου, 
το οποίο προωθούσε... 
όχι την καλλονή...
αλλά το σύρμα που κρατάει...
για το...συρμάτωμα των μελισσοκομικών πλαισίων...!).
 Καλή ε;...
(στην ιδέα της διαφήμισης αναφέρομαι...φυσικά...)

Ε..., κι επειδή κάποιοι μπορεί μετά από αυτό 
να αισθάνθηκαν μια αύξηση της αρτηριακής τους πίεσης και μια ταχυκαρδία,
ακριβώς απέναντι είχε στηθεί περίπτερο...


...που πρόσφερε πάσης φύσεως ιατρικές υπηρεσίες...
(τυχαίο; ή απλώς προνοητικό;)

Σε αυτό ακριβώς το σημείο η έκθεση έκανε (κυριολεκτικά) στροφή
και ξεκινούσε πλέον ο διάδρομος με τα περίπτερα,
που απευθυνόταν αμιγώς σε μελισσοκόμους ή σε όσους φιλοδοξούσαν να γίνουν.

Εκεί συναντήσαμε τον κ. Ευάγγελο Στεφανή από την "Άγρια Μέλισσα", 
ο οποίος προσπαθεί συνεχώς να εξελίσσεται και μέσα από μια σειρά προϊόντων,
που ο ίδιος επιμελήθηκε, προς διευκόλυνση της ζωής του μελισσοκόμου,
μας παρουσίασε το νέο του δημιούργημα...


...έναν τροφοδότη-ποτίστρα για σιρόπι ή νερό, 
που επικάθεται στα πλαίσια της κυψέλης. 

Ακριβώς απέναντι, είχε στηθεί το περίπτερο της "Technoset Bee",
που πρώτη λάνσαρε στην μελισσοκομική αγορά τις πλαστικές κυψέλες
και φιλοδοξεί τώρα να κερδίσει το ενδιαφέρον του μελισσοκομικού κόσμου...


...με το νέο "οχτακυψελίδιο"...


...που η καινοτομία του βρίσκεται στο "σπαστό" πλαίσιο, 
το οποίο χάρη στους μεντεσέδες ξεδιπλώνει...


...και γίνεται πλαίσιο κανονικών διαστάσεων,
όπως μας παρουσίασε ο κ. Αρίστος Γερογιάννης,
εμπνευστής και κατασκευαστής του προϊόντος.

Εδώ ο φωτογραφικός φακός "συνέλαβε" τον φίλο Πάνο Μπάο,
δημοσιογράφο στο κανάλι Art TV,
ο οποίος κυριολεκτικά "έλαμπε" από την κορυφή
(για τα νύχια δεν γνωρίζουμε)...


...ποζάροντας στο πλευρό της κόρης του κ. Γερογιάννη.
("Γειά σου φίλε Πάνο!")

Μία επίσης "διαφορετική" πρόταση για υγιέστερα και αποδοτικότερα μελίσσια,
έκανε η επιχείρηση "ΠΡΟΜΕΛΙΣ"
που πρότεινε την...


..."Ενεργειακή Βιοκλιματιζόμενη Κυψέλη",
την οποία παρουσίασε ο εφευρέτης της...


...κ. Μανόλης Δερμάτης (ερευνητής και συγγραφέας μελισσοκόμος).

Τα υπόλοιπα περίπτερα δεν είχαν να παρουσιάσουν κάτι διαφορετικό 
από τα προϊόντα που είχαν και τις υπόλοιπες χρονιές.

'Ετσι, μετά το περίπτερο της "HERBA-PRO"...


...με τις διάφορες μελισσοτροφές,

το παρόν έδωσε και φέτος...


...η "Μελισσοκομία Γκλαβά"...


...η "Μελισσοκομική Βορείου Ελλάδος"...


...και η "Αρκαδική Μελισσοκομία" των αφών ΓΚΡΙΤΖΑΛΗ...


...η οποία "παραδοσιακά" πλέον...


...σηματοδοτούσε...

 

 ...το τέλος...


...του εκθεσιακού χώρου του Φεστιβάλ.

Τελειώνοντας, θα θέλαμε να αναφέρουμε 
(έως και να καταγγείλουμε), 
ότι σε αντίθεση με τα προϊόντα του Φεστιβάλ,
που όλα προσφερόταν σε "καλύτερη" τιμή,
οι τιμές του κυλικείου ήταν...
"ΦΩΤΙΑ και ΛΑΒΡΑ"!!!


Αυτή η πορτοκαλάδα των 330 ml που αγόρασε η γυναίκα μου 
πωλούνταν στην Α Σ Τ Ρ Ο Ν Ο Μ Ι Κ Η τιμή των 2.32€(!!!),
(δηλαδή περίπου το 1/6 μιας βασίλισσας)
ενώ ένα (κανονικό) σάντουιτς με φέτα και ντομάτα και μια κόκα κόλα που αγόρασα εγώ,
πωλούνταν στην τιμή της Μ Ι Σ Η Σ  Β Α Σ Ι Λ Ι Σ Σ Α Σ παρακαλώ,
τουτέστιν: 7€!!!!!!
(ο Βασιλοτρόφος άνθρωπος βλέπεται, τα μετράει όλα σε... βασίλισσες...)

Κάπου εδώ φίλοι αναγνώστες, φτάσαμε στο τέλος. 
Θα θέλαμε να σας ευχηθούμε 


και 


Να προσέξετε και να μην το παρακάνετε...


...μέρες πού'ναι...

Μα πάνω απ' όλα...
να περάσετε...


...δημιουργικά
(ότι αυτό σημαίνει για τον καθένα...)!!!